Έτσι μεταφέρονται οι ψείρες

Οι ψείρες είναι ένα πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τόσο τα μικρά παιδιά, τα οποία τις κολλούν πολύ εύκολα από μια απλή επαφή, αλλά και τους ενήλικες και ιδίως τους γονείς αυτών. Οι τελευταίοι συχνά πυκνά αναστατώνονται, προσπαθώντας να βρουν τρόπους για να απαλλάξουν τα παιδιά τους από αυτούς τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες» και την ενοχλητική φαγούρα που τους προκαλούν.

Τα συγκεκριμένα έντομα αναπτύσσονται γρήγορα και βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες στα κεφάλια των ανθρώπων. Η εξάπλωση τους γίνεται πολύ εύκολα, μέσω άμεσης επαφής στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο. Μάλιστα, οι φθείρες δεν πηδούν, αλλά περνούν από το ένα κεφάλι στο άλλο με απλή επαφή. Έτσι, τα πιο κοινωνικά παιδιά, που έχουν και πολλούς φίλους κολλούν πιο συχνά, αφού έρχονται περισσότερες φορές σε άμεση επαφή μεταξύ τους.

Επιπλέον, η μετάδοσή τους μπορεί να γίνει και από τσιμπιδάκια μαλλιών, καπέλα, βούρτσες και μαξιλάρια, μεταξύ άλλων. Οι ψείρες δεν μπορούν να επιβιώσουν πάνω από 4 έως 36 ώρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό εξαρτάται από το πότε έχουν τραφεί για τελευταία φορά με αίμα. Μία απλή επαφή είναι αρκετή για να μεταπηδήσει μία ψείρα από τον ένα κεφάλι στο άλλο.

Τέλος, μία θηλυκή ψείρα γεννάει από οκτώ έως δέκα αυγά την ημέρα. Αυτά δεν φαίνονται εύκολα σε σκουρόχρωμα μαλλιά. Όταν εκκολαφθούν λέγονται κόνιδες (είναι άσπρες και φαίνονται πιο εύκολα). Για να εκκολαφθεί το αυγό χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα.

Σχόλια

Σχόλια

Recent Posts