Οι ψείρες φωλιάζουν στα κεφάλια μικρών και μεγάλων και τρέφονται με αίμα, προκαλώντας έντονη φαγούρα που δεν σταματάει. Μπορούν να καταπολεμηθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους, ενώ στις μέρες μας κυκλοφορούν δεκάδες αντιφθειρικά που υπόσχονται αποτελεσματική λύση.

Τα περισσότερα από αυτά είναι αντιπαρασιτικά σκευάσματα, διαθέσιμα με τη μορφή σαμπουάν, ζελέ ή σκόνης. Αυτά δρουν πάνω στα νευρικά κύτταρα των ψειρών, επιφέροντάς παράλυση και θάνατο. Βασίζονται σε ενεργά συστατικά, με κυριότερα τις φυσικές πυρεθρίνες ή τα συνθετικά παράγωγά τους (περμεθρίνη, μαλαθείο).

Το ζελέ και η σκόνη απαιτούν τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής κατά την εφαρμογή τους. Παραμένουν στο συγκεκριμένο σημείο για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούνται με ένα ειδικά μελετημένο σαμπουάν. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές, με κενό διάστημα 7-10 ημερών ανάμεσά τους.

Χρησιμοποιώντας μία ειδική χτένα με πολύ στενά και λεπτά δοντάκια, απομακρύνετε τα αυγά και τις ψείρες που παραμένουν αγκιστρωμένες πάνω στα μαλλιά σας. Η όλη διαδικασία είναι ευκολότερη για όσους έχουν κοντά μαλλιά. Όταν απομακρυνθούν όλα τα αυγά και οι νεκρές ψείρες, θα πρέπει να λουστείτε με το κανονικό σαμπουάν.

Πάντως, τα καθαρά μαλλιά δεν προστατεύουν από τυχόν υποτροπή, ενώ δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην έλλειψη υγιεινής και τη φθειρίαση. Οι ειδικοί συστήνουν για την αποφυγή μίας πιθανής υποτροπής, λούσιμο με ειδικό σαμπουάν μία φορά τη βδομάδα, για χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων, μετά το πέρας της θεραπευτικής αγωγής.

Σχόλια

Σχόλια

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *